От 23.05.2014 г. Книжарница УНАКИТ временно няма да приема поръчки. Моля да ни извините!

Стефан Цанев

Разгледай: 


Страници:  1  Показани 1 - 35 (всичко 35 позиции)

Стефан Цанев е известен български автор на поезия и проза, драматург и журналист. Роден е в русенското село Червена вода през 1936 г. Завършва Математическата гимназия „Баба Тонка” в Русе през 1954 г., след което е приет да учи журналистика в Софийския университет. След като се дипломира като журналист през 1959 г., Стефан Цанев решава да продължи с правото, докато през 1960 г. влиза в Московския киноинститут, специалност „Драматургия”. Дипломира се като драматург през 1965 г. с киносценарий, озаглавен „Зелени звезди”, който е отхвърлен от българските кинодейци.

През годините Стефан Цанев работи като кореспондент в Родопите, редактор е в Студията за игрални филми на БНТ (1965-1967) и работи като драматург в Държавния сатиричен театър, „Театър 199”, Пловдивския драматичен театър, Театъра на армията и театър „София”.

Първата си книга, стихосбирката „Часове” Стефан Цанев издава през 1960 г. След Пражката пролет през 1968 г., стихосбирката „Парапети” на Стефан Цанев е свалена от печат. Мюзикълът му „Зигзаг”, създаден в сътрудничество с писателя  Георги Марков е забранен за поставяне и в България, и в Чехословакия. През следващите девет години, до 1976 г., стиховете на Стефан Цанев са забранени за публикуване. През 1984 г. Стефан Цанев поставя на сцената на театър „София” мюзикъла си „Любовни булеварди”. Тодор Живков и приближените му виждат в него подривна дейност, заради прекалената употреба на думата „свободен”. Заради този мюзикъл Стефан Цанев е уволнен от театър „София”, заедно с директора и зам.-директора на театъра, и е интерниран в Пловдив, без право да работи в София. Въпреки своеобразното си изгнание в Пловдив, самият Стефан Цанев признава, че тези години са едни от най-щастливите в живота му. По това време Стефан Цанев вече е женен за втората си съпруга, актрисата Доротея Тончева. Там той става близък приятел с много хора на изкуството, сред които художници като Георги Божилов-Слона, който му е дори съсед, Димитър Киров, Начо Културата и Йони Левиев. Неслучайно Стефан Цанев написва едни от най-добрите си произведения именно в изгнаническия си период.

Освен със стиховете си, Стефан Цанев е известен и с историческата си тетралогия „Български хроники”, тритомната поредица „Измислици за деца”, редица есета и публицистични статии, множество пиеси и др.

Днес Стефан Цанев живее в София, заедно със съпругата си Доротея Тончева и четвъртата им дъщеря.