От 23.05.2014 г. Книжарница УНАКИТ временно няма да приема поръчки. Моля да ни извините!

Най-купувани книги

Анри Троая

Разгледай: 


Страници:  1  Показани 1 - 19 (всичко 19 позиции)

Левон Аслан Торосян (1911-2007), по-известен като Анри Троая, е писател, биограф и историк от арменски произход, роден в Русия и прекарал по-голямата част от живота си във Франция. Считан е за един от най-продуктивните и популярни френски писатели на ХХ в. Като автор на множество кратки психологически романи, дълги многотомни исторически произведения, разкази, пиеси, репортажи и биографии, Анри Троая има литературна кариера, продължила 70 г., отличаваща се с уникалното смесване на френската и руската култури.

Син на богат арменски манифактурист, който прави състояние от инвестиции в железопътния транспорт и банките, в ранните си години Анри Троя израства в богата среда, където разполага с личен шофьор и шшвейцарска гувернантка, която го учи на френски език. Всичко това бързо се променя с настъпването на Октомврийската революция в Русия през 1917 г. Семейството на Троая загубва богатството и привилегиите си и емигрира от Русия в Париж, където има голяма руска общност. Там малкият Анри Троая бързо се приспособява към новите условия, за разлика от родителите му. Изучава право в Сорбоната, по-късно, през 1933 г. получава френско гражданство и е назначен като цивилен служител в префектурата на Сена, където работи до 1942 г.

На 27-годишна възраст Анри Троая е вече добре познат и сравнително проспериращ писател, написал няколко романа и удостоен с множество награди, сред които трябва да се спомене и наградата „Гонкур”, която получава за романа си „Паякът”.

.По време на Втората световна война Троая е мобилизиран като лейтенант. През 1940 г. се завръща в Париж и през следващите няколко години кариерата му е в застой. Малко след завършването на „Паякът” Анри Троая започва подготовката за написването на биографията на Достоевски, първата от многото биографии на известни руски писатели и царе, които ще напише. Неговите биографии за Пушкин, Толстой, Гогол, Чехов, Катерина Велика, Петър Велики, Александър І и Иван Грозни, съдържащи обстойни изследвания, са истински образец за останалите биографи и за почитателите на този тип литература.

Сред останалите произведения на Анри Троая заслужават да се споменат 5-томният цикъл романи „Сеитби и жътви” (1953-1958), „Сняг в траур” (1958) и трилогията „Ейглетиерови” (1965-1967).